BAVEL – Sneller en met meer succes dan in B&B vol liefde laten de konijnen zich koppelen. Vraag het aan Nanda en Janet van de bomvolle opvang K'nijn & Ko. ,,Da’s bij ons in een wip gebeurd, maar dan zonder seks.”
In het Bavelse buitengebied struikel je in de opvang bijna letterlijk over de konijnen. Neem Pleun en haar kersverse lover Manolito. Ze hebben bezit genomen van de gang en van elkaar. Franse hangoor Pleun wast Vlaamse mix Manolito, hij liefkoost haar onder die grote witte plooi aan haar konijnenkin. Binnenkort mogen ze samen de deur uit.
Trauma's en traliebijters
Weer een succesje voor Nanda Pons (62) en Janet Hermsen (63) van opvangcentrum K'nijn & Ko. Al zeven jaar koppelen ze konijnen en beschouwen dat als een missie. Want net als een mens is een konijn niet geboren om alleen te zijn, vinden ze. ,,Dat levert alleen maar trauma's en traliebijters op, da's gewoon mishandeling. Wij zoeken voor elk konijn een partner en een goed thuis. Laatst nog eentje van wie het baasje was vermoord. Kan dat konijn niks aan doen, hè.”
Met ziel, zaligheid, privévermogen, donaties en een veertigtal vrijwilligers houden ze de opvang draaiend. Dik tachtig konijnen momenteel. De max, want ja, vakantietijd. Er wordt nogal eens een konijn gedumpt of via de dierenambulance bij Janet en Nanda binnengebracht. Gelukkig konden al wat dieren terecht bij pleeggezinnen.
Net Tinder, ja. Op speeddate, hier op de gang dus, was het liefde op het eerste gezicht
–Nanda Pons, K’nijn & Ko
Wat zo'n organisatie kost? Zo'n zesduizend euro per maand, gemiddeld. Mooi meegenomen zijn er in de zomerperiode ook veel gasten om te verzorgen à 8 euro per dag per koppel. ,,Want we nemen alleen koppels aan. Of we zoeken hier een leuke match die na de vakantie tegen vergoeding mee naar huis gaat.”
Knappe gast
Neem Pleun en haar Manolito, door Nanda vernoemd naar ‘die knappe gast’ uit de tv-serie The High Chaparral. Zij sinds kort een treurende weduwe van vier, hij een sneu 'dumpertje’ van drie. De eigenares van Pleun zocht in het digitale bestand van de opvang een potentiële partner en kwam in hun B&B vol konijnen uit bij drie kandidaten, met zwarte Manolito op pole-position.
,,Net Tinder, ja. En toen wij ze bij elkaar op speeddate brachten, hier op de gang dus, was het liefde op het eerste gezicht. We houden ze dan in de gaten of het geen knokken of jagen wordt, maar deze twee vonden elkaar meteen leuk. Eten nu samen hun worteltje. Onafscheidelijk, hoe mooi is dat.”
Druppeltjes Hypersex
Hoewel de beminnelijke ram aanvankelijk was vergeten dat hij eerder deze maand zijn zaakje operatief verloor, houdt hij zich nu redelijk gedeisd. Mede dankzij wat homeopatische druppeltjes Hypersex uit de medicijnkast, lachen de dames.
Alle mannetjes moeten er bij binnenkomst meteen aan geloven en gaan onder het mes. K'nijn & Ko verkoopt louter veilige setjes knagers voor 175 euro, met een compleet paspoortje en castratiebewijs van de naburige dierenkliniek.
Konijnen houden helemaal niet van knuffelen, dat is een groot misverstand
–Janet Hermsen, K'nijn & Ko
,,Maar we laten ze niet adopteren omdat kinderen het zo leuk vinden. No way, dan gaat het niet door. Als kinderen willen knuffelen gaan ze maar naar een speelgoedwinkel voor een pluchen exemplaar. Konijnen houden helemaal niet van knuffelen, dat is een groot misverstand. Het zijn vluchtdieren, ze moeten weg kunnen.”
Geen handelaars
,,Weet je wat het is? Kinderen kijken er vaak na twee weken al niet meer naar om - alleen als volwassenen écht zelf willen, doen we het. We vragen vooraf ook om fotootjes van de kooi en de ren. Als het er te klein of onverzorgd uitziet, zeggen we ook nee. We zijn geen petshop.”
Matchen lukt áltijd, zo lastig zijn Snuf en Snuitje ook weer niet. Maar soms... Het zijn karakters, willen ze maar zeggen, en die kunnen elkaar hevig het hok uit vechten. Hollanders en Vlaamse reuzen vinden het al gauw goed. Maar een Franse hangoor, veelal doorgefokt, heeft vaak een agressieve aanleg. En ook die bruin-zwarte Japannertjes kunnen verrassend link uit de hoek komen. ,,Lastig te koppelen, ja.”
Zorgenkindjes
Een paar zorgenkindjes zijn er ook. Neem Janneman, een wat introverte Teddy-dwerg, hij lijkt een beetje op jongeman Joy uit B&B vol liefde: grote verwarde kuif, heus lief, maar ze weten nog niet precies wat ze aan hem hebben. Toch komt het vast goed.
Net als met Kinny, dat witte pluizenbolletje. Ooit ergens haar neusje afgebeten. Ook achtergelaten. Nu is er een cosmetische dopje op geconstrueerd. Vijfhonderd euro medische kosten. Als Kinny maar gelukkig is. En ze mag voor slechts 75 euro geadopteerd worden. Mits ze een lief maatje treft.
Pio, de transgender
Gevraagd naar hét koppelmoment in hun vrolijke Bavelse opvangsoap, klinkt schaterlachen. Janet en Nanda proesten het tegelijkertijd uit boven hun koffie en het doosje La Bohème van een dankbare konijnenvriend. ,,Pio! Natuurlijk, Pio. Onze transgender!”
Worsteling
Dat zit zo. Pio had een konijnenpiemeltje, balletjes én een baarmoeder. Hij worstelde bovendien net als sommige deelnemers aan populaire datingprogramma's met ‘zijn innerlijke ik’, ontdekte het dartele damesduo. Nadat Pio was verlost van zijn mannelijke en vrouwelijk kenmerken, mocht hij op date met een gecastreerd mannetje en twee vrouwtjes om uit te vinden wat hij werkelijk wilde.
,,En weet je wat gebeurde? Pio vond ze alle drie lief, maar koos voor het mannetje. Toch nam zijn baasje ze alle vier mee naar huis en leven ze nu samen. Hebben we toch maar mooi een stikgelukkig kwartetje gekoppeld.”