Held van de maand november!

November 2022 | Bron: HeldenvanBreda.nl

Nanda-Pons-HvB-nov-22

Nanda Pons (61) zet zich alle dagen van de week met ziel en zaligheid in voor het welzijn van het konijn als huisdier. Ruim vijfendertig vrijwilligers helpen haar. Maar ze kan altijd meer handen gebruiken..

Door: Henk Ketelaar

“We houden ons bezig met opvang, herplaatsing, voorlichting, trimmen, ziekteherstel en matching van konijnen, om ze als stelletje verder te laten gaan”, vat Nanda haar werkzaamheden samen. In het oude scoutingonderkomen aan de Bavelse Hei in Bavel zit ook het winkeltje. “Dit pand huren we van de scouting voor tien jaar.” Dankbaar kijkt Nanda rond in het keukentje van het gebouw.

Nieuwe opvang
“Vanwege privéomstandigheden moest zes jaar geleden konijnenopvang ‘Binkies’ in Galder haar deuren sluiten. Ik werkte daar toen ruim drie jaar als vrijwilliger en ik wist dat vooral gedumpte konijnen door die sluiting de dupe zouden worden. Dat ging mij zeer aan het hart. Samen met Janet Hermse besloot ik een opvang voor konijnen in Breda te beginnen. Na een lange zoektocht naar een geschikte locatie, kwamen we uiteindelijk bij dit pand terecht. Er was zelfs plek voor een winkeltje met voeding, verzorging en speeltjes voor konijnen. Kort na de sluiting van ‘Binkies’ zijn wij hier begonnen.”

Konijn als huisdier
“Aangeboden zieke en/of verwaarloosde konijnen neem ik mee naar huis. Totdat ze zijn opgeknapt verzorg ik ze, 24/7 uur. Konijnen in alle soorten en maten zijn mijn passie. Vanaf dat mijn dochter een konijn wilde, kreeg ik er steeds meer belangstelling voor.
Negen jaar geleden ging ik in Galder als vrijwillige konijnenverzorger aan de slag. In alle opzichten heb ik daar ontzettend veel geleerd. Ik trek mij het lot van konijnen erg aan, zeker als ze in nood verkeren, daarom ben ik in dit vrijwilligerswerk gerold.”

Verzorging
“Met andere vrijwilligers maak ik konijnenhokken schoon, zorg ik voor voer en water, knip zo nodig nagels en controleer of ze in goede gezondheid zijn. Daar ben ik bijna vijftig uur in de week mee bezig. We werken nauw samen met de dierenarts hier uit Bavel. Voor zover dat nog niet is gebeurd, steriliseert en castreert zij de konijnen die bij ons verblijven, pas dan worden zij herplaatst.
De konijnen gaan altijd met zijn tweeën de deur uit. Omdat we samenwerken met andere konijnencentra hebben we altijd plaats. Wilde konijnen nemen we niet op, die gaan naar het opvangcentrum voor inheemse vogels en zoogdieren in Zundert.”

Matchen
“Het matchen of koppelen van konijnen tot een stelletje vind ik het leukste werk. Dan wordt al mijn geduld, kennis van konijnengedrag en observatievermogen op de proef gesteld. En als je later van de adoptiehouder een mail met een foto krijgt hoe goed dat het stelletje het daar heeft, dan geeft mij dat een heel fijn gevoel. Wij kunnen dit werk doen dankzij onze vrijwilligers en sponsors, met name stichting Dierenlot. Maar meer handen zijn altijd welkom!”

Vrijwilliger worden bij K’nijn en Ko? Ga naar knijnenko.nl

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube