···

Een kijkje bij konijnenopvang
K’nijn&Ko

Sinds een aantal maanden vangt stichting konijnenopvang K'nijn&Ko konijnen op die via dierenambulance/dierenasiel Helmond binnen komen. We laten jullie graag zien wat er gebeurt met een konijn dat binnenkomt bij ons. K'nijn&Ko is een particuliere konijnenopvang die bestaat sinds 2016. We vangen binnen onze opvang konijnen op die gevonden zijn, of waarvan om diverse redenen afstand is gedaan.
We verzorgen deze konijnen en geven ze indien nodig medische behandeling. Voor alle konijnen die bij ons binnenkomen, zoeken wij een fijn nieuw thuis.

Wanneer er bij dierenasiel Helmond 1 of meer konijnen zitten, wor­den ze met de dierenambulance naar de opvang in Bavel (bij Breda) gebracht. De konijnen krijgen bij binnenkomst een eerste check-up; de vacht, nageltjes, tanden, ogen, neus en oren worden goed bekeken. Hierbij kunnen we vaak al veel zien over de gezondheid van het konijn. Als het nodig is worden de nagels geknipt, kan er bij ongewenste diertjes in de vacht een behandeling worden gegeven, en noteren we opvallende zaken mbt ogen-oren-tanden. Ook mo­gen de konijnen even op de weegschaal en wordt gekeken wat het geslacht van het konijn is. leder konijn krijgt een eigen hokkaart, met alle gegevens erop.

Om de week komt onze vaste dierenarts langs. Zij controleert alle nieuw binnengekomen konijnen en wanneer er geen gezondheids­problemen zijn worden ze meteen geënt. Alle rammetjes (mannetjes konijnen) worden gecastreerd en een groot deel van de voed­sters (vrouwtjes konijnen) ook.

Wist je dat:
– een plukkerige vacht of kale plekken kan betekenen dat een konijn vervelende parasieten heeft.
– tranende of ontstoken ogen vaak een teken zijn van kiesproblemen bij het konijn.
– de tanden van een konijn altijd blijven groeien. Wanneer deze tanden niet goed afslijten worden ze te lang en kan het konijn niet meer eten.
– het heel verstandig is om je konijnen jaarlijks te laten enten tegen de dodelijke konijnenziektes myxomatose/rhd1 en 2.

Totdat een konijn plaatsbaar is en zijn of haar eigen partner heeft gekregen, blijven de konijnen in de opvang. We zorgen dat het ze aan niets ontbreekt! Iedere dag krijgen ze gezonde voeding, wor­den de hokken schoongemaakt en regelmatig wordt er geaaid en gekroeld door onze vrijwilligers.

Wat heeft je konijn voor voeding nodig:
– onbeperkt hooi, dit is het allerbelangrijkste
– een kleine hoeveelheid brokjes. bij voorkeur biks/pellets, en geen gemengd voer. Een konijn heeft per kilo gewicht, slechts 20 gram brokjes nodig. Dat is echt maar heel weinig!
– verse groenten, zoals andijvie, witlof, wortel
– gedroogde kruiden zoals weegbree, paardenbloem, groene haver.

En dan komt het moment dat de konijnen op date mogen. Konijnen zijn sociale dieren en hebben echt een maatje nodig. De beste com­binatie daarbij is een gecastreerde ram met een voedster. Andere combinaties gaan zelden goed, waardoor konijnen gaan vechten en elkaar gevaarlijk kunnen verwonden. Jonge konijnen van hetzelfde geslacht leven vaak wel in vrede met elkaar, totdat ze in de pubertijd komen (zo rond 6 a 7 maanden). De vrede verandert dan van het ene op het andere moment in vechten.

Mensen die op zoek zijn naar een maatje voor hun konijn, komen op afspraak bij de opvang. Zij geven hun voorkeur op met welke konij­nen hun konijn op date mag gaan. Onze ervaren vrijwilligers gaan vervolgens aan de slag om de beste klik te vinden voor het konijn. In de eerste 10 minuten zien we vaak al of er kans van slagen is, of juist niet. Maar een echte koppeling duurt over het algemeen meerdere dagen (en soms zelfs weken). Maar als het dan gelukt is, is het een feest om te zien. 2 konijnen die alles samen doen; samen eten, samen chillen, samen rennen, samen op boevenpad, samen slapen en knuffelen. En daar doen we het bij K'nijn&Ko voor!

In de opvang zitten altijd ook bestaande koppels, die ook als koppel uitgeplaatst worden. Dat is natuurlijk fijn wanneer je voor het eerst konijnen als huisdier neemt.
Wil je meer informatie over het houden van konijnen, kijk eens op de volgende websites:
– www.blij-konijn.nl
– www.konijnenbelangen.nl

Voor hooi, kruiden, speelgoed en meer kan je o.a. hier terecht:
– www.dieza.nI
– www.beestenplein.nl

Zoek jij een partner voor jouw konijn, wil je een koppeltje konijnen adopteren, of ben je op zoek naar meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op. Ook bieden wij vakantieopvang aan, zodat je als baasje onbezorgd op vakantie kunt gaan.

www.knijnenko.nl

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube